• Imieniny dzisiaj obchodzą:
  • Amata
  • Gerard
  • Gerarda
  • Herman
  • Jaromir
  • Kolumba
  • Maria
  • Morzysława
  • Pacyfik
  • Pafnucy
  • Seweryn
  • Tomir
  • Twardomir
  • Uniegost
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2014-10-28 13:38:40

 

KapuśniakKapuśniak to bardzo popularna zupa, przygotowywana ze świeżej lub też kiszonej kapusty, na esencjonalnym wywarze z wieprzowych żeberek (wersja intensywna w smaku) lub też na rosole drobiowym (wersja łagodniejsza).

 

Aby takie obiady opole smakowały całej rodzinie ważne jest, aby na początku ugotować bulion mięsny z dodatkiem warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por) oraz przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól). To ważny etap, bo obiady opole to przede wszystkim smaki zapamiętane z dzieciństwa i dbałość o każdy detal. Gotowanie jest w końcu sztuką, w której każdy etap decyduje o końcowym sukcesie. Kiedy mięso oraz warzywa w wywarze są już miękkie, dodajemy pokrojone ziemniaki, a po jakimś czasie poszatkowaną kapustę. Kapusta to główny składnik kapuśniaku.

 

Bez niej zupa nie wyjdzie. Całość dekorujemy posiekanym koperkiem. W wersji dla osób, które nie boja się o swoją talię, możemy także dodać do zupy podsmażony na patelni boczek. Z pewnością warto zgrzeszyć, bo obiady opole mają być w końcu niebem w gębie.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kapuśniak
Nick: